Exista un loc in Europa, unde prudenta are un alt inteles. In saunele austriece putem participa la un test serios de autocunoastere dupa o zi obositoare de schi, datorita traditiei Freikörperkultur, ceea ce in esenta inseamna: nudismul este obligatoriu.


Austriecii si sexul

De obicei daca ne gandim la Austria, ne vin in minte mai degraba scenele de munte si schi, decat erotismul sau nudismul. Insa nu este o coincidenta ca, Sigmund Freud era austriac, si nici faptul ca Udo Brinkmann si printesa Sissi a jucat un rol semnificativ in fantezia sexuala a locuitorilor.  Traditia nudismului In Austria, Germania si in Scandinavia este veche, care a devenit o miscare constienta in secolul al 18-lea – exact atunci cand in cercuri conservatoare nudismul a devenit un tabu. Clasicismul a luat ca punct de reper cultura antica greceasca si romana, in Jocurile Olimpice grecesti participantii erau nuzi in majoritatea competitiilor.  Astfel, in perioada clasicismului austriecii au renuntat la textile si au pastrat traditia pana azi.

Nudismul si sexul

Cu toate acestea, sexul nu a avut si nu are nici o legatura cu nudismul nici in ziua de azi, mai mult, sunt in antiteza. Cei care sunt ingrijorati de faptul ca vor primi priviri inapropiate de la persoane, ei se pot linisti:  sauna este sterila, contextul functional vrajeste chiar si cele mai irezistibile forme in necessitate anatomica.

Dar atunci de ce?

Primul motiv este igiena: sa transpiri in polyester 100% este foarte neplacut. Si pentru cel care transpire, si pentru cei din jur. O persoana obisnuita cu o cultura mai sofisticata a saunei va iesi din acele saune unde mirosul neplacut a costumelor de baie din anii 70 se amesteca cu uleiul esential de eucalipt tipic cumparat dintr-un magazin cu reduceri.
Un alt motiv este uniformizarea: daca “uniforma” nu este reglementata, atunci mai devreme sau mai tarziu sistemul se va rasturna, iar singura persoana nud se va simti inconfortabil, sau chiar invers.Atunci cum?

Respirati adanc si aruncati textilele! Exista cateva reguli in lumea saunelor si wellness austriece, pe care trebuie sa le respectam.
•    Inainte de a intra in sauna, dusul este obligatoriu.
•    Accesul in sauna cu papuci este interzis.
•    Inchideti usa cat mai repede posibil dupa ce ati intrat.
•    Asezati-va pe un prosop  si este bine de stiut ca de obicei se aseaza un prosop si sub picioare.
•    In baia de aburi in loc de trucul cu prosopul, la final spalati locul de unde v-ati ridicat.
•    Saunele de obicei sunt considerate ca insulele pacii, deci evitati discutiile cu voce tare si  oferiti o posibilitate de relaxare pentru cei din jur.