Lectiile de schi sunt esentiale pentru alunecarea pe partie in siguranta, indiferent daca esti un incepator care abia invata sa ramana la verticala pe schiuri, sau un schior de weekend care isi doreste sa invete tehnica navigarii peste movile sau in powder.

Lectiile de schi sunt disponibile cam in toate statiunile, dar difera drastic ca pret si calitate de la o statiune la alta. Deci, spre ce ar trebui sa va orientati atunci cand va hotarati sa luati cateva ore?

Orele de schi sunt de obicei oferite fie in grup, fie individual. Unele statiuni au pachete speciale care pot combina ambele variante.

Lectiile in grup au intre 6 si 9 cursanti, sunt ceva mai ieftine si sunt potrivite pentru cei ce pun prima oara schiurile in picioare, pentru incepatori si intermediari ce vor sa invete notiunile de baza la preturi accesibile.

ski-lesson-1

Lectiile individuale sunt in general mai scumpe si ofera cursantilor de orice nivel indrumari mult mai personalizate. Ele permit imbunatatirea abilitatilor in propriul ritm de invatare, in loc sa astepti ca si ceilalti sa ajunga la acelasi nivel.

Lectiile individualizate sunt preferate de schiorii cu abilitati medii, sau chiar peste medie, care isi doresc imbunatatirea experientei pe partie, cum ar fi stapanirea tehnicilor de schiat pe movile, in powder, sau in padure. Mai exista un avantaj: o lectie intensiva cu instructor presupune de obicei de doua-trei ori mai mult schiat intr-o zi decat intr-o zi “normala”.

ski-lesson-2

Daca privim superficial, am putea spune ca lectiile individuale sunt un moft scump, accesibil doar celor bogati. Totusi, multe statiuni permit cursantilor sa aduca 3-4 prieteni la lectiile individuale. Daca impartiti costurile cu acestia, veti avea o experienta superioara la un pret comparabil cu o lectie in grup.

Deci, ce alegeti: lectiile in grup, mai putin costisitoare, sau varianta individuala, mai scumpa? Depinde de fiecare in parte. Cei mai multi incepatori se simt bine la lectiile in grup. S-ar putea sa va placa acea camaderie de partie ce se leaga intre cursanti, mai ales daca sunteti singur in concediu.

Totusi, lectiile individuale pot fi alegerea buna, mai ales daca sunteti tinut pe loc de cursanti mai lenti si nu avansati destul in ritmul natural al grupului. Incercati-le pe amandoua. Oricum va veti distra, devenind totodata un schior sau snowboarder mai bun, iar vacanta pe partie mai datatoare de satisfactii.

E bine de asemenea sa verificati ofertele speciale ale scolilor de schi din statiunea de destinatie, inainte de plecarea in vacanta.