Schiatul la 2-3 ani

Pe internet au aparut in ultima vreme o multime de videoclipuri in care vedem copii de 2-3 ani geniali pe partia de schi. Acesti pitici sunt foarte draguti, dar exemplul lor nu este deloc de urmat si nu este in niciun caz reprezentativ pentru majoritatea copiilor.

La aceasta varsta, muschii, oasele, coordonarea miscarilor si abilitatile de comunicare ale copiilor nu sunt suficient de dezvoltate pentru a invata sa schieze.

Totodata, este de mentionat faptul ca la fel ca si in cazul invatarii inotului (obisnuirii cu apa), faza de obisnuire cu zapada este o faza importanta pentru schiorul incepator, care poate fi inceputa la o varsta mai mica. Acest lucru nu este practic altceva decat faptul ca copilul experimenteaza ca claparile de schi nu sunt pantofi de sport, iar zapada este rece si alunecoasa. Pentru a face acest lucru, un copil de 3-4 ani nu are nevoie de altceva decat de echipament si de o pata de zapada in capatul gradinii. Pe scurt, sa construiasca un om de zapada in bocancii de schi. Scopul este sa cunoasca mediul inca necunoscut, nu sa invete tehnica!



Schiul la varsta de 5-6 ani

Se recomanda inceperea schiului la varsta de 5-6 ani, deoarece copiii vor atinge nivelul de dezvoltare pana atunci si se vor invata foarte repede, deasemenea la aceasta varsta vor putea acorda o atentie constanta instructorului.

Cine sa invete copilul sa schieze? Instructorul sau parintii?  

Prima mare dilema este daca sa platesti pentru o educatie buna (dar cu siguranta costisitoare), sau daca copilul ar trebui sa inceapa sa schieze intre picioarele parintilor. Aceasta problema este decisa de portofel in majoritatea familiilor, dar sa aruncam o privire la cateva lucruri mai profesionale...

Exista asa-zise gradinite de schi, specializate in obisnuirea cu zapada, unde nu invatarea este scopul, ci mai degraba atmosfera buna deja mentionata, intr-un mediu inzapezit. Acest lucru in sine poate sa nu merite pretul, dar daca mai adaugam ca restul familiei poate schia liber in timp ce cei mici sunt sub supraveghere, lucrurile trebuie reconsiderate.

In ceea ce priveste invatarea, majoritatea argumentelor sunt in favoarea unui instructor profesionist.



Nu in primul rand pentru ca instructorul concureaza cu Marcel Hirscher pe pista neagra, ci si pentru ca cunoaste si urmareste procesul si fazele invatarii miscarii. Prin aceasta, nu grabeste lucrurile, nu pierde pasii pentru a se asigura ca copilul va schia pe partia rosie la sfarsitul saptamanii. Asa ca daca dupa 5, 6, 8 ani, cand vrem sa schiam foarte bine, neajunsurile nu vor mai reveni. In plus, exista o serie de exercitii care te vor ajuta sa stapanesti miscarile perfecte.

Totusi, in cazul instructorilor pe langa rutina, ar fi bine sa luam in calcul si numarul grupului cu care se lucreaza. Numarul ideal ar fi de 4-6 persoane pentru un grup de incepatori. Daca un instructor are de-a face cu 8-10 schiori complet incepatori, nu va duce la un rezultat (bun).

Pentru cei care, dintr-un motiv sau altul, raman totusi un sustinator al antrenamentului de schi intre picioare (adica depinde de ei sa-si invete copilul), le putem sugera doua lucruri: rabdare si gradatie!

Este mai bine pentru un copil sa invete sa schieze mai incet decat sa-l urasca!