Cea mai lunga ruta e cea care inconjoara Sella Ronda, un masiv strabatut de 23 km de partii si 14 km de lifturi. Poate fi parcursa in sens orar sau in sens invers, si e o excursie placuta de o jumatate de zi pentru un schior mediu, cu partii rosii si albastre, in majoritate.

Vaile FassaGardena si Badia pornesc radial din aceasta vale, iar unele estimari calculeaza in jur de 500 de km de partii legate prin skilifturi, fiind depasita doar de statiunea franceza Trois Vallees. Asa ca daca urmariti sa acoperiti cat mai multi km pe schiuri intr-o singura zi, acesta e locul potrivit.

cinque-torri 

De unde pornim? Pentru cea mai lunga ruta, incepeti dimineata cat mai devreme in zona Cinque Torri, langa Cortina d’Ampezzo, si indreptati-va catre culmea Lagazuoi, apoi in jos pe mirifica partie din Valea Ascunsa (link). De la baza, luati liftul tras de cai :) pentru legatura cu circuitul Sella Ronda, iar de aici o luati in sensul acelor de ceasornic cu directia Colfosco in Alta Badia (faimos pentru restaurantele montane, deci un loc potrivit pentru o gustare rapida). De aici, partiile va poarta intr-o calatorie de vis prin vai impadurite spre Passo Gardena, apoi in jos pe partii negre sau rosii catre Val Gardena. In functie de timp, puteti continua trecand de Selva, pana in St Christina.

hidden-valley-skilift

Din pacate, nu veti avea timp sa luati shuttle bus spre Ortisei si sa schiati in Alpe di Suisi, asa ca mai bine va intoarceti spre Sella Ronda prin Canazei, si roata inapoi spre baza partiei Valea Ascunsa. De aici nu aveti lift spre varf, deci luati bus-ul spre Cortina pentru o cina binemeritata.

passo-gardena