Acest articol, care se va intinde pe doua parti, cuprinde sfaturile unui schior profesionist pentru incepatori; in schimb, cu siguranta le vor gasi utilitatea si schiorii avansati. Cei care vor lua in serios cele de mai jos, vor economisi timp si energie atat pentru sine, cat si pentru familiile lor. Mai jos veti gasi diverse ponturi in legatura cu echipamentul de schi, dar mai ales despre costumul de schi si imbracamintea adecvata, manusi si diverse accesorii.

Echipamentul de schi
Indiferent de autovehicului cu care preferati sa calatoriti, fie masina personala, fie autobus, nu este deloc neglijabila cantitatea de bagaje care asteapta a fi impachetata. Astfel, un aspect important il constitue echipamentul de schi. La fel ca si in cazul altor echipamente si aici aveti posibilitatea de a alege intre a cumpara unul nou sau poate unul mai ieftin, dar folosit.

Costumul de schi

In esenta, exista doua tipuri de haine din care putem alege, overal sau o combinatie de geaca si pantaloni.

Hainele din doua piese sunt avantajoase in cazul vizitelor la barurile sau restaurantele de pe munte, unde este mult mai lejer de scos o geaca pentru a consuma un bine meritat vin fiert. Deasemenea, la sfarsitul lunii februarie, in martie, va puteti bucura mult mai usor de razele mangaitoare ale soarelui.

Overalul prezinta avantaje mai ales incepatorilor, deoarece in situatia cazaturilor repetate, in pantaloni, ajunge o cantitate mult mai mica de zapada.

In ceea ce priveste alegerea costumului de schi, neaparat trebuie sa tineti cont de material; acesta trebuie sa fie un material care “respira”, total impermeabil , cu multe buzunare! Este util sa aveti o gluga, a carui castig sigur il veti simtii in vant puternic. Inainte sa il cumparati este important sa il incercati, deoarece in multe cazuri acesta se misca cu geaca si nu cu gatul, ceea ce inseamna ca atunci cand intoarceti capul nu vedeti partia, ci gluga! Deasemenea, neaparat incercati sa trageti pantaloni peste clapari!

Multi prefera sa aiba un rucsac in spate, dar in majoritatea cazurilor acestea prezinta mai mult un obstacol in libertatea miscarii, cum ar fi atunci cand urcati cu telescaunul.

Manusile
Manusile au o functie dubla: va protejeaza de frig si va apara mainile in cazul eventualelor leziuni care s-ar putea produce la cazaturi, de aceea nu scoateti niciodata manusile in timp ce schiati! In general, femeile au maini mai sensibile, dar evitati sa cumaparati manusi cu doua degete! Chiar daca sunt calduroase este destul de incomod sa le scoateti de fiecare data cand vreti sa cautati ceva in rucsac sau sa raspundeti la telefon. In cazul copiilor, este indicat acest tip de manusa, deoarece pentru ei este mult mai confortabil.

Daca nu aveti maini sensibile la frig, sa nu cumparati manusi prea calduroase, deoarece va vor transpira mainile! Si aici, un aspect important este acordat calitatii. Materialul din care este construita manusa trebuie sa fie rezistenta la uzura si impermeabila. Palma trebuie sa fie dintr-un material foarte rezistent la uzura, mult mai rezistent decat cel folosit pentru partea de deasupra mainii. Materialul din palma trebuie sa fie aderent si bine cusut, lipit de manusa.

Sub costumul de schi
Un aspect important este imbracamintea de sub costumul de schi, care trebuie sa fie neaparat stratificata! Chiar daca aveti pantaloni de schi caldurosi va recomandam sa purtati dedesubt pantaloni strech. Bineinteles, la sfarsitul sezonului, cand deja vremea va permite, se pot lasa deoparte.

Bluza sa fie mai groasa, din bumbac, iar in vreme instabila, sunt de preferat doua bluze, peste care vine geaca sau overalul. Nu va imbracati prea gros, deoarece fiind incepator este posibil sa transpirati mai mult. Nici la sosete nu este cazul sa exagerati. O pereche de sosete de schi este suficient! In schimb, sa fiti foarte atenti la calitatea acestora, sa nu fie din material sintetic. Intotdeauna impachetati mai multe perechi de sosete sa nu produceti neplaceri colegului de camera cu odorul specific sosetelor folosite.

Accesorii
Cel mai important accesoriu sunt ochelarii de schi, indispensabili cand vremea este minunata si soarele straluceste pe cer. Un aspect deloc neglijabil sunt ochelarii de schi cu filtru de polarizare prin care dispare efectul cristalizant al zapezii (lumina puternica care se reflecta de pe suprafata de zapada, poate sa duca la leziuni grave la nivelul ochiului). Buretele de pe marginea ochelarilor trebuie sa fie lipita de fata, pe toata lungimea ramei, dar totodata sa nu existe zone cu presiune mare. Nu trebuie sa existe spatii libere intre burete si fata, deoarece pe acolo va intra aer care va va face sa lacrimati in timp ce schiati. Lentilele sa fie galbene, deoarece acestea sunt foarte bune in conditii de ninsoare sau cu vizibilitate redusa si cresc contrastul si lumineaza peisajul.

Este mai bine de purtat o banderola, decat o caciula pentru ca este mai confortabila. De cele mai multe ori in caciula transpirati, dar este indicat sa aveti una in rucsac in caz ca vremea se inrautateste.

In prezent, nu mai aveti nevoie de suport skipass, deoarece toate portile sunt capabile sa citeasca cardul chiar din buzunar. Mai mult, la toate caseriile gasiti benzi cu care puteti sa le agatati in gat, dar in timpul schiului nu le lasati sa fluture in gat, deoarece cu un vant puternic va puteti trezi si cu un barbierit!

Va recomandam ca portomenul sa-l tineti intr-un buzunar interior, dotat neaparat cu fermoar, sa nu va treziti cu el in zapada.

In lunile februarie, dar mai ales martie, folositi crema de protectie solara cu factor de protectie UV minim 12!

Nu uitati nici harta schi, chiar daca luati lectii de schi in grup!