Cum ar putea sa nu ne placa partiile lungi: nu doar ca petreci mai mult timp pe partie si mai putin la coada la skilift, dar ele incep la mare inaltime (adesea cu o priveliste superba in fata) si te poarta intr-o calatorie de-a lungul celor mai variate conditii pe care la ofera muntele.

Am adunat aici cateva din favoritele noastre, coborari memorabile - indiferent de gradul de dificultate.


Alpe d’Huez, partia Sarenne, 16 km, negru

Partia Sarenne se intinde de la Pic Blanc (3330 m), pana in  Alpe d’Huez la 1860 m, si este compusa din doua sectiuni: o serie de pante relativ abrupte care pot fi uneori intesate de movile si o portiune lunga si domoala de-a lungul vaii. Oricum, puteti evita portiunea dificila incepand coborarea la statia de skilift Marmottes 3. In zilele cu powder din belsug coborarea poate lua destul de mult, inotand in zapada pana la brau in sectiunea mai plata a partiei.

 

Ischgl, partia „11”, 11 km, rosu/negru

Dupa cum ii arata si numele, partia are 11 km lungime si porneste din Greitspitze, de la 2872 m altitudine - cel mai inalt punct schiabil din Tirol - si coboara catre Ischgl, la 1400 m. Prima portiune a partiei e marcata cu negru (expert), apoi devine rosie (intermediar). Portiunea mediana a partiei trece de Idalp si continua spre finish, in apropierea centrului din Ischgl. Cel mai bun mod de a ajunge la start este cu liftul Greitspitz, sau cu noul teleschi Lange Wand.

 

Les Arcs, partia Aiguille Rouge, 8 km, rosu/negru

Urcati cu telecabina pana la cel mai inalt pisc din statiune, Aiguille Rouge, la 3226 m. De aici porneste partia cu acelasi nume ce coboara spre catunul Villaroger, la 1200 m. Partia se evidentiaza prin lungimea de 8 km si diferenta de nivel de 2000 m. Portiunea superioara este clasificata ca nivel expert, pentru ca dupa ce parcurgi cam o treime, sa devina de nivel intermediar, dar totusi solicitanta. E bine sa abordati partia dis-de-dimineata, intrucat cozile la skilift se formeaza rapid, iar partia poate deveni aglomerata. Vom gasi aproape intotdeauna zapada de calitate, partea superioara fiind situata la inaltime mare, in timp ce partea inferioara este orientata catre nord.

 

Cervinia, 11-20 km, rosu

De pe Klein Matterhorn, cunoscut si ca Piccolo Cervino, aveti acces la unele din cele mai lungi partii ale lumii. Cel mai inalt traseu european de telecabina va poarta peste crevase gigantice pana pe varful Klein Matterhorn. De la respectabila altitudine de 3883 m porneste o memorabila coborare de 20 km catre Valtournenche, la 1524 m, statiunea vecina Cerviniei, legata prin ski-lift de aceasta. Mai puteti alege varianta coborarii de 13 km catre Zermatt, Elvetia. Oricare partie veti alege, aveti sansa unei coborari de exceptie, cu imense campuri glaciare si repezisuri abrupte napadite de movile. Datorita altitudinii, partiile sunt practicabile de la sfarsitul lui noiembrie pana spre mijlocul lui aprilie. Puteti alege si o varianta ceva mai scurta, partia de nivel intermediar Ventina, care coboara 11 km din Plateau Rosa.