Inainte de a decide care este cea mai mare regiune de schi din lume, trebuie sa stim faptul ca dimensiunile uriase ale centrelor de schi se datoreaza nu cartografilor, ci mai degraba a specialistilor de marketing.

Este indoielnic faptul ca la intocmirea ordinii care este lucrul de care se tine cont: lungimea partiilor ori suprafata? Pentru a decide asupra acestei intrebarii e necesar de stiut, pentru a ingreuna comparatia, ca in Europa cel de mai inainte, pe cand in America, cel din urma este practicat. Insa acest fapt nu a oprit regiunea europeana de schi, care pentru a fi desemnat ca cea mai mare din lume, a comunicat date privind suprafata acesteia.

Dupa ce am clarificat aceste lucruri, sa vedem, cate tipuri au regiunile de schi de mare extindere. Cazul cel mai simplu este cand partiile sunt legate printr-o retea de lifturi, intrucat putem accesa un versant de pe altul fara a iesi din retea (in afara de cazul in care pasim in telecabina...).

Un alt tip este cand avem posibilitatea de a vizita mai multe statiuni de schi, asezate unul in apropierea celuilalt, cu un singur skipass. Caracteristicul acestor sisteme de skipass este faptul ca dintr-o statiune de schi cu ajutorul unui skibus putem accesa o alta statiune. 

Urmeaza categoria partiilor de legatura. Ce sa fie de exemplu cu regiunile care sunt impanzite de instalatii, dar cuprind si unele regiuni intre partiile carora distantele sunt atat de mari incat nu pot fi invinse cu ajutorul instalatiilor de transport pe cablu.

In ultimii ani – in primul rand in Austria  – un sir de statiuni de schi s-au aliat pentru a infiinta sisteme uriase de skipass-uri, cu partii de sute de kilometri lungi. Desi instalatiile de transport pe cablu functioneaza adeseori in acelasi tinut, nu sunt insa conectate intre ele neaparat. Skipassurile de acest tip sunt uneori conditionate de a fi cumparate pentru minim 6 si maxim 21 zile.

Rareori se poate intampla ca pentru doua statiuni conectate trebuie cumparat cate un skipass separat. Exemlele sunt Soldeu si Pas de la Casa din Andorra care insa, in final s-au aliat, respectiv Stowe si Smugglers Notch din Vermont, SUA, unde - desi sunt legate prin instalatii – se vand skipass-uri separate.

Care este deci cea mai mare?

Dintre regiunile legate prin instalatii, Trois Vallees  din Franta , cu sistemul sau de 650 de km de partii este pe primul loc de un timp indelungat. Urmeaza regiunea franceza  si elvetiana  Portes du Soleil, cuprinzand 24 de statiuni montane si 50 de culmi, care se poate bucura de o suprafata schiabila de 650 de km, unde insa liniatura versantilor nu este pretutindeni continua.

Pe baza dimensiunilor sale, Ki-West, aparitia noua din acest sezon, nascut din contopirea intre SkiWelt si Kitzbuhel , este pe locul trei, fiind cea mai mare regiune de schi din Austria . Legatura  intre Westendorf din SkiWelt si Kirchberg din Kitzbuhel  este facuta printr-o telecabina noua.

Date oficiale privind lungimea exacta a partiilor nu sunt cunoscute deocamdata, dar probabil ca va fi in jurul de 420 km, insa competentii au anuntat deja ca prin nunta acestora s-a nascut cel de-al treilea sistem de partii ca lungime de pe mapamond.
Singura problema este ca o distanta mai mica trebuie parcursa cu autobus de la noua statiune din Kirchberg pana la celelalte partii din Kitzbuhel , respectiv din Westendorf pana la alte parti din SkiWelt.

Pana la momentul din fata a fost al treilea cel mai mare paradis de schi – dar probabil va scadea pe locul 4 – o regiune deasemenea noua, Paradiski, creat in sezonul 2003/2004. Lungimea crescuta a partiilor acestui regiuni este data de legatura realizata dintre Les Arcs si La Plagne  cu ajutorul telecabinei de doua niveluri, Vanoise Express, prezentat in cadrul unei lansari spectaculoase.

Este important de mentionat faptul ca centrul francez  ar fi al treilea pe lista si daca ierarhia ar viza suprafata acestuia. Acesta regiune de 34 hectari este chiar de 12 ori marimea celui mai mare regiune Nord American, Whistler.

S-a restrans la locul 5, chiar daca cu numai cativa kilometri, Verbier  din Elvetia , unde lungimea totala al versantilor captusite este de 410 de km.

In topul 10 se mai afla: regiunea francezo -italiana Via Lattea , cu 400 km de partii, care in 2006 a gazduit un sir din probele olimpice de iarna; Skipass-ul International in jurul Matterhorn-ului, impreuna cu  Zermatt si Cervinia, ofera 392 de kilometri de partii; Sistemul de skipass Swiss Top Card  cu 320 km de varsanti in Davos si Klosters ; regiunea noua din Franta , Les Seybelles cu 310 km.

Locul 10 este ocupat de Espace Killy, care apartine de Tignes  si Val d’Isere  impreuna cu sistemul de skipass Evasion Mont Blanc , care ofera terenuri pregatite pe 440 de km, intre care insa 300 de kilometri dispune de o legatura data de instalatiile pe cablu, ca si in Espace Killy.

Skipass-ul Evasion Mont Blanc  merita insa de a fi urmarit si in viitor, fiindca conform planurilor, ca parte a sistemului de skipass-uri Diamond, pana la 2008 poate sa apartina de cea mai mare regiune de schi din lume, cu lungimea totala a partiilor  depasind 600 de km.

Trebuie sa mentionam si pe Arlberg , care desi dispune “doar” de 260 km de partii amenajate, schiorii off-piste si freeride-erii se pot bucura de inca 180 de km de schi sau snowboard liber.

Farmecul electronic

Datorita dezvoltarii technicii, la caserii putem cumpara skipass-uri care sunt valabile intr-o duzina de centre de schi. Cu 20 de ani in urma, pionerii acestora erau italienii, cu skipassul Dolomiti Superski , care si in zilele de azi ofera accesibilitate la mai mult de 1200 km de versanti prin o duzina de vai vecine in Dolomiti.
Desi intre sistemele mai noi de skipass sunt mai multe care cuprind un sistem mai mare de partii, insa Dolomiti Superski  este singurul pana azi, care ofera trecere totala, fara restrictii. 

Totodata actualmente (in afara de cateva regiuni, care pot fi accesate doar cu skipass valabil pentru un sezon) cea mai mare “asociatie” de schi este Salzburg  Super Ski Card din Austria , cu lungimea totala a versantilor necrezut de mare, 2200 km, 700 de instalatii pe cablu cu o capacitate de aproximativ 1 milion de persoane/ora. Sistemul de partii cuprinde 90 de centre de schi cu 1000 de partii la un pret relativ accesibil.

Pe locul 2, skipass-ul francez , Savoy Olimpic, cu cei 1500 km de versanti si 600 instalatii de transport pe cablu, cuprinde mai multe dintre cele mentionate mai sus in topul celor 10 regiuni. Fiecare centru de schi apartine de un singur proprietar, Compagnie des Alpes, liderul mondial in instalatii de cablu.

Pe locul trei ramane Dolomiti Superski , cu sistemul sau de 1200 de km, al patrulea este skipass-ul elvetian -francez -italian , Aosta, care cunoaste o gama larga de variatiuni, dintre care cel mai amplu, in valea Aosta, imbratiseaza 12 statiuni, oferind 1200 km de partii amenajate in Zermatt  si La Rosiere.

Pe locul 5 se afla skipass-ul Grand Galaxie, care imbina regiunile sudice mari de schi din Alpii francezi . Intre acestea se enumara: Alpe d’Huez  si Les 2 Alpes , Via Lattea  din Italia , in total cu 1120 km de versanti.

Skipass-ul Top Ski din Karintia si Tirol-Est a obtinut locul 6 sezonul trecut, asigurand accesibilitate la 962 km de partii, inclusiv regiunea aflata la 3200 m al ghetarului Molltal .
Ski Amade, skipass-ul din Austria  se afla pe locul 7, avantajul caruia este faptul ca la reteaua de partii de 860 de km putem cumpara un skipass fara restrictii, temporale si altele.

Locul 8 este ocupat de  SkiPass Mont Blanc cu partiile sale de 774 de km aproape de Chamonix . Chiar strans dupa el urmeaza Skipass-ul Lombardia, acoperind marea parte al tinutului italian  si garantand alte posibilitati de schi in Bormio si Livigno , in total pe 761 de km.

Pe pozitiile finale din topul 10 al skipass-urilor se afla Skipass-ul Kitzbuhler Alpen , care faciliteaza folosirea a celor 661 de km de partii de schi.  Dupa acesta urmeaza din nou un sistem de partii din Austria , 3 Taler Superpass cu 650 de km, la fel de lung ca Trois Vallees  din Franta , insa fara acoperirea totala a instalatiilor pe cablu.

Regiunile de schi din America de Nord doar prin suprafata (nu si prin lungimea lor) respectiv prin diferenta de nivel, pot fi comparate cu paradisurile europene de schi. Deoarece in Alpi vaile urmeaza mult mai des in inima carora putem gasi centrele de schi dormice de a se alia.

Cele mai mari 20 de regiuni de schi, legate cu skiliftturi (dupa lungimea totala a partiilor):


 

Regiune


 

Tara


 

Lungime totala

partii (km)


 

Capacitate instalatii (pers./ora)


 


 

Retea de instalatii

Trois Vallees

Franta

650 km

260 000

Da

Portes du Soleil

Franta/ Elvetia

650 km

229 620

Nu este completa*

Ki-West

Austria

420 km

215 000

Nu este completa*

Paradiski

Franta

412 km

210 000

Da

4 Vallees

Elvetia

410 km

65 000

Da

Via Lattea

Italia

400 km

100 000

Da

Top Card

Elvetia

320 km

62 831

Da

Les Seybelles

Franta

310 km

80 500

Da

Espace Killy

Franta

300 km

135 615

Da

Evasion Mont Blanc

Franta

420 km

.

Nu este completa**

Arlberg

Austria

440 km

119 861

Da***

Whistler

Canada

.

59 007

Da

* Majoritatea partiilor dispune de legaturi prin instalatii pe cablu. 
** 300 km de partii pot fi accesate cu instaltiile pe cablu. 
*** Legaturi intre 2 sectoare dinafara partiilor: in total cu 260 km de trasee amenajate, 180 km de trasee dinafara partiilor. 

Cele mai mari 20 de sisteme de skipassuri (cu retea de instalatie pe cablu si partii nu in totalitate legata): 


 

Regiune


 

Tara


 

Lungimea toala partii (km)


 

Capacitate instalatii (pers./ ora)


 

Valabilitatea skipass-ului

Salzburger Skicard

Austria

1700 km

-

Minim 3 zile

Espace Olympique Savoie

Franta

1500 km

-

6 zile

Dolomiti Superski

Italia

1220 km

588 908

Fara restrictii

Aosta Valley International

Italia/ Franta/ Elvetia

1200 km

-

Complex

Grand Galaxie

Franta/ Italia

1120 km

320 180

Restrictii de mai multe feluri

Top Ski

Austria

956 km

-

Minim o zi

Ski Amade

Austria

860 km

340 227

Fara restrictii

Ski Pass Mont Blanc

Franta

774 km

233 674

6 sau 7 zile

Ski Pass Lombardia

Italia

761 km

227 105

Minim 6 zile

Kitzbuhler Alpen

Austria

661 km

310 000

6 zile

3 Taler Superpass

Austria

650 km

-

Minim 2,5 zile

Silver Passport

USA

-

96 000

Minim 4 zile