In ultimii 30 de ani s-au micsorat simtitor accidentele la schi. Daca in trecut s-au petrecut in jur de 10-20 de accidente, in zilele noastre la 1000 de schiori, accidentarile au scazut la 1,5-4, dar cu o atentie sporita ar scadea si acestea.

Datorita echipamentelor mai performante (legaturi, clapari, bete, casca, manusi) s-a modificat si proportia accidentelor, deoarece mecanismul acestora va protejeaza impotriva leziunilor. Regulile de conduita pe partie si normele FIS10, deasemenea indepartatea pietrelor pe timp de vara, prepararea si intretinerea partiilor, serviciul salvamont eficient, prognozele meteo, instalatiile moderne, indicatoarele de pe partie si cordoanele de protectie, toate conteaza cand vine vorba de prevenirea accidentarilor.

Mai mult de jumatate din numarul de accidente se produc la nivelul membrelor, din care in jur de 50-60% sunt la nivelul genunchilor, mai precis la ligamente. Odata cu raspandirea schiului carving, leziunile produse la nivelul genunchilor nu au sporit numeric, insa a crescut gravitatea lor. Cele mai des intalnite leziuni sunt la nivelul ligamentului lateral interior, meniscului, ligamentului incrucisat, din cauza traumatismelor rotative, cazaturi in fata, respectiv in spate. Legaturile protejeaza impotriva cazaturilor, atat in fata, cat si in spate. Constructia claparilor moderni, a fost proiectata astfel incat sa previna fracturile la nivelul gleznelor.

Leziunile la nivelul membrelor superioare reprezinta 1/3 din totalul accidentelor. Cele mai frecvente accidentari se produc din cauza folosirii incorecte a betelor de schi, ceea ce evident atrage dupa sine si leziunea degetelor schiorilor. In ceea ce priveste dislocarea umarului se produce in general la cazaturi pe o parte, laterale.

Leziuni la nivelului capului, in primul rand, au loc cand se lovesc, ciocnesc doi schiori, accidente produse mai ales odata cu raspandirea schiului carving. Din nefericire, aceste accidentari, in unele cazuri pot fi si fatale. Prin utilizarea castilor, leziunile la nivelului capului au scazut cu aproximativ 30%, fapt pentru care castile sunt recomandate nu doar copiilor, ci si adultilor, mai mult ele sunt chiar obligatorii pana la varsta de 12 ani. Leziunile la trunchi, tors, la schiorii alpini sunt destul de rare, in schimb la snowboard-eri sunt mai frecvente. Pentru prevenirea vatamarii coloanei vetebrale, se pot folosi protectoare, care inca nu sunt foarte populare.

La copii, din cauza ligamentelor mai flexibile, accidentarile de acest gen sunt rare, in schimb fracturile de tibie sunt mai frecvente. Accidentele la schi pot fi in continuare prevenite prin crearea de conditii prielnice. Este importanta conditia fizica, gimnastica pregatitoare, respectiv, asa numitele antrenamente prorioceptive (neuromusculare) prin care puteti imbunatatii reflexele de aparare in situatii de pericol de accidentare, facand astfel posibila stabilitatea articulara. In cazul unor accidentari din trecut la nivelul genunchilor, instabilitati articulare pot oferi ajutor dispozitivele de fixare/stabilizare/intarire, dar pentru a alege varianta ideala aveti nevoie de sfatul medicului.

In concluzie, pentru a preveni accidentele la schi este importanta alegerea echipamentului de schi si a partiei potrivita nivelului de pregatire, respectiv de a tine seama de normele si regulamentele pe partiile si schi, dar si in afara acestora.