Goodbye & Thank you! Goodbye & Thank you! Activitatea SkiMania s-a încheiat, după ani plini de aventuri și experiențe minunate alături de voi. ❤️ Pentru cei care văd în SkiMania o oportunitate de continuare, detaliile sunt disponibile aici 👉 Află mai multe aici.

">

Unii schiori navalesc partiile chiar din clipa ce se trezesc dimineata si schieaza pana seara, cand se aseaza la masa pentru a manca ceva. Altii “jefuiesc” bufetul suedez, ceilalti servesc o cantitate semnificativa la pranz, iar seara consuma doar bauturi. Oare care este sfatul specialistului: cand, cat si ce sa mancam si sa bem ca sa fim in forma.

Sfatul specialistului este sa ne planificam atat tura de schi cat si masa inca din timp. Asta nu inseamna sa cunoastem meniul cu saptamani inainte de plecare, dar trebuie sa ne hotaram sa acordam mai multa atentie alimentatiei sanatoase daca dorim sa ne petrecem concediul facand sport.

Planificarea mesei necesita mai putin efort daca suntem cazati intr-un hotel, deoarece aici suntem serviti in mod regulat, de doua/trei ori pe zi cu diferite mancaruri. Cei care aleg aceasta modalitate trebuie sa aiba grija sa nu adune kilograme in plus, deoarece aerul proaspat montan si miscarea cresc senzatia de foame, iar mesele sunt regulate si bogate.

Daca suntem cazati intr-un apartament, trebuie sa va asigurati singuri mancarea si bautura. O metoda des folosita este impartirea sarcinii gatitului pe zile si persoane. Aceasta este o ocazie buna pentru a prepara diferite specialitati culinare, iesind din monotonia gusturilor obisnuite si pentru a manca ceva sanatos. Problema este ca serviciile de masa oferite de apartamente se concentreaza mai ales in jurul serii, incarcandu-ne stomacul inainte de culcare. Schiorii - fiind in concediu – prefera sa doarma pana tarziu dimineata, iar din acest motiv micul dejun este adesea lasat la o parte. Deasemenea, daca suntem cazati intr-un apartament ne aducem foarte multe mancaruri reci de acasa, putem chiar uita de mancaruri calde.

Cei mai indrazneti au sansa de a incerca un nou stil de viata, respectiv un nou regim alimentar. Mancati mai putin seara, reduceti comsumul produselor alcoolice, culcati-va devreme, treziti-va dis-de-dimineata, incepeti ziua cu un regim alimentar mai deosebit. Consacrati-va putin timp pentru a manca mancaruri diverse si bucurati-va de o noua zi frumoasa. Puteti sa incepeti ziua si cu gimnastica sau facand baie in zapada proaspata. Cu siguranta veti avea parte de o experienta racoritoare si de neuitat!

Orice tip de cazare ati alege insa, sunt cateva reguli care trebuie respectate. In primul rand micul dejun trebuie sa fie consistent, bogat si servit in liniste. La mic dejun, pe langa produsele de panificatie si fructe, bogate in carbohidrati, trebuie sa consumam si produse lactate cu un continut redus de grasime. Multumita carbohidratilor, glicemia creste treptat pana ce ajunge la nivelul optim permanent, contribuind astfel in mare parte la performanta fizica. Daca incepem ziua cu dulciuri, glicemia poate sa oscileze. Cea mai importanta sursa de energie o reprezinta carbohidratii. La sportivi, in cazul unor antrenamente intense, 60% din energia consumata zilnic provine din carbohidrati (minim 500 g).

Pe langa carbohidrati, energia corpului uman provine si din grasimi, care sunt necesare pentru performanta sportiva. Insa, faptul ca in timpul zilelor friguroase de iarna, in cazul unor eforturi fizice sporite, mancarurile cu un continut crescut de grasime sunt bine-venite pentru organism, este gresita. Intr-adevar, grasimile sunt surse importante de energie, dar sunt greu de mobilizat, iar organismul e capabil sa le depoziteze intr-un mod nelimitat, astfel nu este nevoie de un adaos in timpul antrenamentelor. Cantitatea optima zilnica de grasimi consumati consta in 25-30% din energia totala. Este recomandat consumul de carne slaba, a pasarilor si pestilor. In timpul zilei este bine sa mancam din 4 in 4 ore cate un sandvis cu legume pline de vitamine si minerale. Accentul insa, este pe regularitate. Sa ne amintim deasemenea de regula veche: calitatea, nu cantitatea conteaza!

In timpul schiului trebuie sa mancam de trei ori pe zi, nu necesar fierturi fiindca mancarea calda este mai consistenta. In mod obligatoriu insa, una dinte cele trei mese trebuie sa fie alcatuita din mancare calda, macar in forma unei supe.

Este recomandabil si o odihna de dupa amiaza de 40-60 de minute, chiar si din punctul de vedere a masurilor de prevenire al accidentelor. Odihnindu-ne dupa masa de pranz ne putem pregati pentru a doua jumatate a zilei. Este evitabil sa mancam prea mult de pranz.

Dupa ora 18:00 daca e posibil n-ar trebui sa mai mancam, sau daca totusi, ceva usor, bogat in proteine si fara grasimi. Sportivii au nevoie de cate 1 gram de proteine pentru fiecare kilogram a greutatii corporale. Mai simplu, avem nevoie de o cantitate asemanatore de proteine (in grame) cat este greutatea noastra.

Daca ne este foame intre doua mese principale, putem consuma dulciuri pentru un adaos de energie, insa doar cu masura (musli, ciocolata, banana).

In salile de fitness, ne putem intalni adeseori cu diferite suplimente alimentare, care reduc durata procesului de regenerare al organismului, respectiv imbunatatesc necesitatile de energie in timpul activitatilor musculare mai crescute. Cel mai important lucru este ca inainte de a le introduce in alimentatia noastra zilnica sa verificam ca aceste suplimente sa nu contina ingrediente pentru cresterea performantei.

Expertii dedica din ce in ce mai mare importanta lichidelor consumate. Fara consumul unei anumite cantitati de apa, nu exista o performanta echilibrata. Apa are rolul de a transporta diferitele substante nutritive in corp, este necesar pentru mentinerea sanatatii noastre. Muschii in 80% sunt alcatuiti din apa, iar fara cantitatea necesara de apa performanta noastra scade. Efortul fizic de lunga durata este urmat apoi de oboseala, care este cauzata de pierderea de lichid in timpul transpiratiei.

Desi in cursul zilelor obisnuite ar trebui sa consumam 2 l de lichid, schiorii au nevoie de 3 l de apa pe zi. Lichidul poate fi o cafea sau ceai baut dimineata, insa aceste doua tipuri de lichide au un efect de golirea apei din organism. Cu ajutorul unui termos puteti consuma lichide calde in timpul zilei petrecute pe partii. Este foarte practic sa tinem la noi cate un flacon de 2 dl cu apa minerala sau suc de fructe. La consumul lichidelor accentul se pune iarasi pe regularitate, in loc de un consum rar si consistent de lichide. In timpul schiului nu trebuie sa uitam de vitamine si minerale de care organismul nostru are nevoie. Sucurile de fructe sunt surse optime, chiar mai gustoase pentru unii decat apa. Bauturile sport sunt la fel de recomandate fiindca asigura energie care se absoarbe rapid in organism. Bauturile carbogazoase sunt evitabile.

 

Consumul de alcool este strict interzis (...), deoarece creste pericolul accidentarii. Insa, in cazul in care cineva este patruns de frig sau este obosit, un ceai slab cu rom si o odihna scurta va rezolva situatia. Este foarte important ca sa consumam bauturile alcolice cu masura. Pentru un adaos de lichide, multi prefera berea, la fel ca si vinul fiert, care relaxeaza si aduc pofta de mancare cand sunt consumate intr-o cantitate mai mica. Ca un sfat general putem spune ca, vorbind despre orice bautura alcoolica, este bine ca sa le consumam doar dupa schi, seara. Datorita continutului crescut de calorii, aceste baututi ingrasa, insa nu pun in pericol sanatatatea noastra si a altora.