Daca in prima parte a acestui articol am abordat cam tot ce inseamna costum de schi si imbracaminte adecvata, aici, in a doua parte ne vom referi strict la echipament, adica schiuri, bete, clapari, dar va vom da si cateva sfaturi in ceea ce priveste perioada propice pentru schi si skipass avantajos. Vom incheia aceast articol cu anumite reguli de baza pe care sa le tineti minte si sa nu uitati sa le utilizati pe partie.

Schiurile
Nu este nici o rusine daca din prima nu schiati cu schiuri carving. Multi declara ca nu simt diferente reale intre schiurile normale si cele carving. Pentru incepatori, schiurile trebuie sa fie egale cu inaltimea corpului schiorului +/- 5 cm. Daca cumparati schiuri folosite intrebati un prieten schior care ar recunoaste eventualele crapaturi, uzura, etc. Reglarea legaturilor este mai bine sa o efectueze un specialist.

Schiurile carving
Daca doriti sa incepeti lectiile de schi cu schiuri carving, atunci neaparat luati modelul easy (usor), pentru incepatori, ceea ce inseamna ca raza virarii (radius) este de 20-28 m. In acest caz, schiurile trebuie sa fie mai scurte decat inaltimea schiorului cu 10 cm.

Clapari
Nu regretati timpul petrecut pentru alegerea claparilor!
Cei care nu tin cont de moda, pot achizitiona linistit si clapari second-hand; in acest caz trebuie sa fiti foarte atenti la captuseala din interior – sa nu fie foarte uzata, iar claparii sa nu prezinte crapaturi, fisuri. Este foarte important ca structura claparului sa fie intacta. Ce clapari sa cumparati? Exista claparii care au o clama, doua, trei, pana la patru, ba chiar si mai multe. Pentru adulti, in nici un caz nu cumparati clapari cu o singura clama!!! Schiori incepatori, trebuie neaparat sa se obisnuiasca cu claparii in picioare, deoarece la inceput li se va parea ca poarta incaltaminte din beton. Chiar daca, exista deja si alte tipuri de clapari, mai moi si mai usori, acestea nu sunt pentru novicii de pe partii.
Claparii cu mai multe clame sunt mai stranse pe picior, iar mai tarziu vor permite dirijarea mai usoara a schiurilor. Cele cu clame mai putine, de ce sa nu recunoastem, sunt mai comode.

Ce marime sa cumparati?
Este foarte eronat sa credeti ca aveti nevoie de o marime mai mare de clapari, decat marimea piciorului. Cand incercati claparii sa aveti la indemana sosete de schi. Este important sa va puteti misca putin degetele de la picioare si sa ridicati calcaiele in jur de 1-1,5 cm. Faceti cativa pasi si fiti atenti daca claparii va strang gleznele sau oricare alt deget! In orice caz, uitati-va daca puteti sa scoateti captuseala, dar mai ales cum trebuie sa o puneti la loc!

Legaturile
Ofertele sunt extrem de variate. Exista legaturi foarte sofisticate, dar acestea nu sunt indicate incepatorilor si deocamdata nu isi merita investitia. O pereche de legaturi mai vechi nu inseamna neaparat ca sunt si uzate. In orice caz, reglarea lor sa fie facuta de un specialist.

Betele
Pentru incepatori betele sunt dificil de manuit, dar sunt indispensabile, deoarece va ajuta sa va obisnuiti cu pozitia corpului in timpul alunecarii. Lungimea betelor e potrivita atunci cand stand in clapari, cu betele in mana, distanta dintre brat si antebrat este de 90 de grade. Nu veti avea nevoie de bete de schi telescopice.

Harta schi
Pentru novicii partiilor, cu scop didactic, harta trebuie neaparat sa contina si partii pentru incepatori. Pentru acest scop partile din Italia, Austria, Elvetia, Slovacia, Franta, sau chiar mai aproape sunt ideale. Stim ca, o retea de 100-200 km de partie suna tentant, dar este mai bine sa invatati treptat, dupa care sa avantati pe partii cu dificultate mai ridicata.

Skipass
In general, un skipass valabil 6 zile costa in jur de 100-180 euro. In privinta costurilor skipass, de la cel mai scump la cel mai ieftin, ordinea este urmatoare: Elevetia, Franta, Austria, Italia, Germania, Slovenia si Slovacia. Pentru incepatori va recomandam sa nu cumparati un skipass pentru o saptamana. De exemplu, in Austria, puteti cumpara un skipass cu puncte, unde se scad puncte in functie de instalatia folosita. In cazul in care nu le-ati folosit vi se restuie suma achitata. In Italia aveti skipass cu poza si sunteti inregistrati fie ca utilizator feminin sau masculin.

Perioada de schi
Atat iarna, cat si vara aveti posibilitati de schi. In general, sezonul de varf este de Revelion, aproximativ intre 24 decembrie si 4 ianuarie, dar si in februarie si martie, asta inseamna ca exista diferente intre pretul de cazare si pretul skipass-ului fata de alte perioade.

Reguli de baza
Pentru propria siguranta si a celorlalti trebuie sa respectati anumite reguli:
Pe partie intotdeanua trebuie sa fiti atenti la cel din fata!
Nu va opriti pe mijlocul partiei sa va aranjati hainele, ci intotdeauna pe margine!
La intersectia dintre partii, reduceti treptat viteaza si sa fiti atenti la ceilalti!
Daca gasiti pe partie, manusi, caciuli, bete sau alte obiecte puneti-le pe marginea partiei, pe stalpi, deoarece aici este primul loc unde proprietarul le va cauta! Daca gasiti obiecte de valoare, duceti-le la baza partiei la responsabilul cu instalatiile! In cazul in care pierdeti ceva, aici le veti gasi cu siguranta!
Nu aruncati nimic de pe telescaun!
Nu va inghesuiti la instalati! Sunteti in concediu! Aveti timp, nu-i asa?
Nu va invartiti cu schiurile in spate! Daca puteti, carati schiurile tinand pe verticala!