Un vechi proverb spune ca frumusetea sta in ochii privitorului, iar asta se aplica si la partiile de schi. Un top al celor mai frumoase partii va fi inevitabil subiectiv: unora le plac cele cu panta foarte pronuntata si powder pana la brau, altii vor aprecia mai mult coborarea lejera pe partii late perfect intretinute, cu panta lina si privelisti spectaculoase. Am ales 5 partii care au cate ceva pentru fiecare, de la coborari senzationale off-piste, pana la partii cu privelisti de vis si teren natural pentru freestyle.


Valea Ascunsa, Cortina d’Ampezzo, Italia

O partie in mijlocul nimicului, cam asa poate fi descrisa aceasta partie remarcabila. E remarcabil de departe (cam 25-30 min de mers cu bus-ul din centrul Cortina), iar de la poalele partiei poti opta pentru un traseu si mai lung de bus, sau un drum cu taxiul. Fiindca oamenii sunt comozi, ai sanse mari ca cei 8 km de coborare impecabila sa fie numai ai tai.

lagazuoi-1.2.jpg

Pista poate fi considerata una din marile comori ale Dolomitilor, sentimente de pace si de izolare te cuprind pe masura ce cobori prin aceasta peisaje uimitoare.

lagazuoi-1.1.jpg

De pe piscul Lagazuoi (2750 m), partia coboara printr-o panorama ce-ti taie rasuflarea, cu varfurile Dolomitilor inaltandu-se in jurul tau in nuante cafenii, roz si cenusii, cu cate o cascada de gheata ici-colo. La baza, poti lua un „lift” tras de cai pentru a urca spre circuitul Sella Ronda catre Alta Badia sau Val Gardena, sau poti lua bus-ul inapoi spre Cortina.

Val Mesdi, Alta Badia, Italia

In timp ce majoritatea schiorilor prefera sa petreaca o zi placuta incercuind intr-un sens sau altul cei 37 km din Sella Ronda, cativa indrazneti tintesc direct catre varf, pornind din platou intr-o coborare off-piste pe deja clasica Val Mesdi. Dupa traversarea (cca 1 ora) a masivului Sella, si echipat cu kit complet anti-avalansa, urmeaza plonjonul in imensa despicatura in roca, „partia” avand o inclinatie de aprox 35 de grade, iar peretii gri se inalta pretutindeni in jurul tau.

val-mesdi-2.jpg

Canionul este relativ ingust, astfel ca mai ales in prima portiune virajele stranse se tin lant, pentru ca mai apoi sa se largeasca spre finalul coborarii cu o diferenta de nivel de 1200 m.

Zidul, Avoriaz, Franta

„Zidul” - denumirea populara pentru partia Chavanette, situata in statiunea Avoriaz - este situata pe un urias versant abrupt pe granita franco-elvetiana. Nu doar panta este inspaimantatoare, ci si numeroasele movile (moguls) cu care este impanzita.

swiss-wall-3.jpg

Cat de dificila este coborarea depinde in mare masura de conditiile ce le intalniti. Daca dati peste powder proaspat si aveti genunchii antrenati, poate veti fi capabil sa topaiti plin de voie buna tot traseul. Daca nu ati schiat demult si abia inaintati peste movile gigantice lustruite de multi altii inainte, poate fi mai putin placut.

swiss-wall-3.1.jpg

In aceste conditii nu e nici o rusine (sau, ma rog, nu e un capat de lume :) ) sa faceti coborarea cu teleschiul din laterala partiei.

Wilde Grub'n, ghetarul Stubai, Austria

Partia Wilde Grub'n - sau partia nr. 14, cum e trecuta pe harta - coboara 10 km cu o diferenta de nivel de 1450 m din varful ghetarului Stubai, de la altitudinea de 3210 m. Dupa ce treci de sectiunea relativ neteda de pe ghetar, urmeaza o coborare ca pe un tobogan gigantic, plina de adrenalina si voie buna.

wilde_grubn-4.jpg

Cea mai palpitanta sectiune incepe acolo unde se sfarseste ghetarul, la 2640 m, si continua 1200 m in jos, departe de lifturile pe care le regasiti abia la final, intr-o singuratate de inceput de lume.

wilde_grubn-4.1.jpg

Statiunea are si un „Powder Department” unde puteti verifica conditiile meteo, inchiria un ghid, sa testati echipamentul anti-avalansa, si multe altele.

Partia Olympia, Igls, Austria

Partia Olympia de pe Patscherkofel, in Igls, deasupra Innsbruckului se poate lauda ca a fost gazda a trei competitii mondiale de schi: Olimpiada de Iarna editia 1964, editia 1976 si Jocurile Olimpice de Iarna pentru Tineret 2012.

olympia-5.jpg

Partia este diamantul coroanei pentru Patscherkofel, care dealtfel are un domeniu schiabil modest, desi skipass-ul pentru zona Innsbruck acopera opt zone schiabile din imprejurimi. E o partie de mare viteza cu o lungime de 5.1 km si o diferenta de nivel de 1350 m, cu o priveliste minunata asupra orasului Innsbruck. Profesionistii termina cursa in mai putin de doua minute, dar de ce sa te grabesti cu asemenea panorama?