Schimbarea echipamentului de schi poate avea loc dintr-o serie de motive, care mai de care mai diverse, in functie de nevoile, posibilitatile si gusturile fiecaruia.
Producatorii ne incurajeaza, prin diverse campanii de marketing, sa schimbam echipamentul de schi cat mai des. Haideti sa vedem cat de des trebuie sa inlocuim doua dintre cele mai importante elemente de echipament pentru un schior: claparii si schiurile.
Inlocuirea claparilor este o sarcina extrem de delicata: claparul purtat s-a adaptat deja formei piciorului (ceea ce nu e neaparat un avantaj), fiind in acelasi timp comod si familiar. Adesea cautam sa ne cumparam clapari care sa aiba exact caracteristicile celor vechi, insa oricat am cauta, acestia nu vor fi niciodata la fel de comozi.
In cazul schiurilor, schimbarile legate de tehnologii si modul de productie se schimba atat de repede, incat uneori e greu sa le urmarim, iar acum schiurile se vand la pachet cu legaturile. Bineinteles ca acest aspect este, si el, o strategie de marketing, creata in interesul producatorilor de echipamente de schi.
Haideti sa raspundem impreuna celor mai importante intrebari referitoare la schimbarea echipamentelor de schi: cand, de ce si cu ce anume schimbam.
Atunci cand vine vorba de clapari, exista multe motive ce pot justifica schimbarea: de la simpla uzura, la anumite deteriorari sau erori ergonomice, pana la schimbarea greutatii corporale sau urmarirea celor mai noi tendinte, toate duc inevitabil la alegerea unei noi perechi de clapari.
Inlocuirea schiurilor poate fi si ea determinate de o serie de motive, cel mai evident fiind deteriorarea sau ruperea schiului. Bineinteles, si faptul ca schiurile mai vechi nu permit carvingul, sau simplul fapt ca ne dorim ceva mai nou si modern pot fi motive intemeiate pentru a schimba schiurile.
Claparii pot suferi usoare stricaciuni chiar si in cazul unor accidente minore, si inclusiv schimbarea brusca a temperaturilor poate afecta proprietatile materialelor din care sunt realizati. Un alt motiv important ce ne da de stire ca trebuie sa ne schimbam claparii tine de uzura captuselii interioare a acestora, ce poate determina chiar si largirea acestora cu cateva numere. Schimbarea greutatii implica, de asemenea o schimbare a claparilor, iar in cazul in care aceasta creste, claparii trebuie sa fie mai rezistenti pentru a suporta plusul de greutate.
In cazul schiurior, confortul si siguranta sunt cele mai importante criterii de alegere. In timp, uzura schiurilor face utilizarea acestora periculoasa.
In cazul claparilor, cel mai important aspect este sa alegem marimea potrivita atat piciorului cat si constitutiei noastre. Personalul de specialitate din magazinele dedicate va poate ajuta sa faceti alegerea potrivita. In ziua de azi, majoritatea claparilor sunt captusiti cu asa-numita spuma thermoflex, ce se adapteaza formei piciorului si faciliteaza echilibrarea, ajutand de asemenea si la sporirea comfortului.
In cazul schiurilor, de asemenea, e bine sa va adresati personalului de specialitate care va poate ajuta sa faceti cea mai buna alegere. De multe ori, in urma reclamelor convingatoare ale companiilor producatoare de schiuri, schiorii amatori isi doresc modele care nu sunt potrivite pentru nivelul lor de experienta, asadar intotdeauna e bine sa consultam personalul de specialitate. Pe piata se gasesc o gama foarte variata de schiuri, potrivite pentru mai multe tipuri de activitati, asadar sfatul nostru este sa puneti pe primul loc aspectul functional, iar aspectele legate de moda si preferinte pot fi alese ulterior.
O idee buna ar fi inchirierea prealabila echipamentului, pentru a ne da seama exact de cum se comporta pe partie un anumit tip de clapari sau schiuri.
In legatura cu pretul, nu trebuie sa gandim in termenii ieftin sau scump, mai degraba e bine sa fim constienti ca primim ceea ce platim.